Quality Time / Piața ovidiu
13 August 2022, ora 19:00
Artiști
&
The Bash
Program
Ana-Cristina Leonte & The Bash
Ana-Cristina Leonte (voce)
Tavi Scurtu (tobe)
Albert Tajti (keyboards, bass synth)
Alexandru Arcuș (flaut, saxofon, bass synth)
Un concert în care muzica prezentului trăiește prin inovație și are ca singură condiție starea de libertate. Pentru A C Leonte, muzica metamorfozează spațiul și produce schimbare.
Biografie
Ana-Cristina Leonte & The Bash
Ana-Cristina Leonte își continuă aventura sonoră alături de colaboratorii ei constanți, Tavi Scurtu
(tobe), Albert Tajti (clape, bass synth) și Alex Arcuș (saxofon, flaut, bass synth), trecând peste orice regulă și categorisire, pentru că muzica prezentului nu trăiește decât prin inovație și are ca singură condiție starea de libertate. Dincolo de melanjul dens în care se contopesc fără urmă de sudură explorările infinitului electronic și respirația or-ganico-acustică, muzica dezvăluie atât în conștiința muzi-cienilor, cât și în cea a ascultătorilor, ideea de transcendență, de relaționare cu ceea ce este mai presus și dincolo de starea de spirit necesară pentru simpla su-praviețuire în lumea materială.
A-C: „Muzica este pentru mine o fidelă purtătoare de emoție, având în același timp abilitatea de a modela, de a conecta, de a metamorfoza spațiul și de a produce schim-bare. Este responsabilitatea noastră, a muzicienilor, cum canalizăm această putere transformatoare. De aceea, eu aleg ca arta mea să fie mijloc de transport al iubirii, al treziei, al prezentului, al iertării, al vindecării. În această misiune mă acompaniază și mă inspiră neîncetat „my ba-dass sweethearts”, de aici și prescurtarea
grăitoare de care se atașează multiple alte sensuri „The B”.
Ana-Cristina Leonte
A-C Leonte este una din cele mai apreciate cântărețe, compozitoare și conducătoare de formație din noua gen-erație a muzicii românești. Născută la Suceava, Ana-Cristina a urcat prima oară pe scenă la vârsta de patru ani. A studiat vioara timp de doisprezece ani la Liceul de Artă Ciprian Porumbescu.
În 2008 s-a mutat în capitală, unde și-a continuat studiile în cadrul secției de jazz condusă de Prof. Conf. Dr. Mircea Tiberian, la Universitatea Națională de Muzică București. În 2012 a absolvit studiile de licență, iar în 2014 și-a finalizat studiile de masterat abordând tema Tehnicilor vocale ex-tinse aplicate în muzica de jazz.
A câştigat numeroase premii la competiţiile de jazz, cum este titlul pentru Cel mai bun solist vocal, în cadrul Concur-sului Internaţional Johnny Raducanu (2015). În anul 2013 Ana-Cristina a obţinut titlul Best Vocal Performance Award la Sibiu Jazz Festival şi, împreună cu Michael Acker și Al-bert Tajti, a obţinut Marele Premiu – Cea mai bună trupă de jazz în 2012 la Târgu Mureş.
Nerezumându-se doar la a-şi folosi calităţile vocale, Ana-Cristina întreprinde o activitate intensă și ca songwriter, considerând că interpretarea compoziţiilor proprii este mijlocul de exprimare cel mai direct şi mai sincer prin care poate să releve publicului trăirile interioare întrupate prin muzică.
Tavi Scurtu
Tavi Scurtu este un toboșar și producător de beat-uri. A fost implicat în nenumărate proiecte muzicale, interpretând atât pe scene de club, cât și pe cele ale numeroase ediții ale unor festivaluri de jazz, rock, hip hop și muzică electronică din țară – printre care festivalul TM Base, 48h, JazzTM, Fân Fest, Stuffstock, TIFF, Studentfest, Street Delivery, Gala Jazz-Blues din Timisoara, Festivalul Plai, Festivalul de Jazz de la București, Festivalul de la Gărâna (unde a susținut, de-a lungul anilor, peste zece concerte) și din străinătate: Culture Clash Pecs 2005, Zeichensaalfest Graz 2006, International Film Festival Rotterdam 2006, Electronic Beats Festival Graz 2008, Jazz Goes to Town in Hradec Králové 2006, Europafest Berlin 2007, Valjevo Jazz, Festival 2007, Novi Sad Jazz Festival 2008, Stone free festival Leitersdorf 2012, Lake on Fire Festival 2013, Freak Valley festival 2013, Feed Your Head festival Vienna 2014 și multe altele.
Albert Tajti
Unul dintre cei mai reprezentativi pianiști de jazz din România, originar din Piatra Neamț, Albert Tajti a studiat Compoziție Muzicală la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj și apoi a frecventat cursurile ICon Arts pentru perfecționare în acompaniament și solistică sub îndrumarea profesorului Mircea Tiberian. Participă în proiecte importante și colaborează cu soliști și instrumentiști de jazz remarcabili încă din 2011. Printre aceștia se numără: Luiza Zan, Nadia Trohin, Ana Cristina Leonte, Nicolas Simion, Cristian Soleanu, Alex Man, Sorin Romanescu, Ciprian Pop, Michael Acker, Răzvan Cojanu, Vlad Popescu, Octavian Scurtu. Printre evenimentele cele mai importante la care a fost invitat menționăm: Bucharest Jazz Festival, Green Hours International Jazz Festival, Alba Jazz, Jazz TM , Dobrojazz, EUROPAfest, The Gardener Jazz Festival, Csiki Jazz, Street Delivery.
Alexandru Arcuș
Saxofonist, flautist, compozitor, lider de proiect, producător și fondator al casei de discuri Arc Records, Alex Arcuș este unul dintre cei mai apreciați muzicieni din noua generație. Născut la Cricova, își face studiile la Liceul Internațional de Muzică „C. Porumbescu”, urmând mai apoi facultatea de Jazz la Conservatorul din Chișinău. Relația sa aproape simbiotică cu instrumentul este îmbogățită și modelată de-a lungul timpului, având ca piloni de sprijin muzica clasică, folclorul și jazzul. Din 2008 pana în 2014 întreprinde o importantă activitate concertistică, fiind membru al proiectului de ethnojazz Trigon, experiență prin care explorează cu succes arta intercalarii tradiției folclorice și a jazzului contemporan. În 2014 se stabilește la București, unde cântă atât ca lider de formație și ca sideman în proiecte precum: FaceToFace, BJO (Bucharest Jazz Orchestra), HBO, 3 for Helen, Tzuc&Petzi, Javra, A-C Leonte, ARCUS TRIO, KRiSPER, Teodora Enache (Profetul), The Jam Community, Paolo Profeti European Collective. În 2015, pune bazele proiectului său, ARCUȘ TRIO, urmând ca în 2016 să lanseze primul disc de autor, intitulat „Allotropy”, alături de pianistul Adi Stoenescu și toboșarul Marcel Moldovan. Împreună participă la mai multe festivaluri importante din România și nu numai, cum ar fi: Dobrojazz Festival, JazzBook Festival, Jazzaj la ArCuB, Sibiu Jazz Competition – unde obțin Premiul pentru Compoziție, International Jazz Day Arad, Smida Jazz Festival, Jazz TM, Ethnojazz Fest Chișinău, Katara 5th European Jazz Festival Katar.
Din dorința de a sustine scena de jazz din România și Republica Moldova, în 2015 muzicianul își însușește un nou atribut, acela de promotor, înființând casa de discuri Arc Records, prin care urmează să producă o serie de albume destinate atât publicului de specialitate, cât și publicului larg, cum ar fi „ARCUS TRIO – Allotropy”(2016), „Folk Reverse – JazzTrio” (2017), „KRiSPER – Landing on the Comet” (2018) și „A-C Leonte – Dream House” (2019).
Alex Arcuș și-a cristalizat un stil improvizatoric personal, un limbaj ritmic complex și un vocabular timbral lărgit atât prin interpretare la mai multe instrumente, precum saxofon alto, saxofon sopran, saxofon tenor, flaut sau instrumente de suflat tradiționale, cât și prin componenta inovației sonore mijlocite de folosirea efectelor electronice în mod expresiv.
CULTART PROJECTS
- JazzUP
- JazzUP Sea Festival
- JazzUP Castel
- JazzUP Party
DATE ASOCIATIA CULTART
Abonați-vă la newsletter JazzUP
CUI: 37617570
IBAN
RO05RZBR0000060019468979 Raiffaisen Bank, Agentia Pipera
OFFICE:
Bucuresti: Piata Charles de Gaulles 15, cod postal 011857
Constanta: Bulevardul Mamaia 158, etaj 7, cod postal 900534
Busteni: Strada Ana Ipatescu 12, corp A, etaj 3, cod postal
email: contact@jazzup.ro