locuri jazzupsea 2022

Muzeul de Artă Constanța
Previous
Next

Muzeul de Artă Constanța

Muzeul de Artă Constanța este considerat pe plan naţional un important spaţiu de expunere, păstrare, valorificare şi cercetare a creaţiei vizuale româneşti din perioada modernă.
Înfiinţat în anul 1961 cu un patrimoniu modest, aparţinând vechilor pinacoteci din Constanţa şi Balcic (deschise în anii 1935, respectiv 1937), Muzeul de Artă oferă peste un secol din evoluţia picturii, sculpturii şi graficii româneşti (circa 1840-1950), încercând în acelaşi timp să fixeze prin opere de referinţă locul şi rolul Dobrogei, al peisajului de inspiraţie marină în contextul creaţiei naţionale.

Dintr-un patrimoniu de peste 7800 de lucrări sunt expuse permanent în jur de 1500, atât la sediul din Constanţa, cât şi în cele două secţii din oraş şi judeţ – Muzeul de Sculptură Ion Jalea şi Muzeul de Artă Dinu şi Sevasta Vintilă Topalu.

Expoziţia de bază a muzeului constănţean este structurată pe nuclee monografice/ săli ale maeştrilor şi sugerează o imagine complexă a creaţiei fiecăruia, dar şi a direcţiilor de evoluţie din perioada modernă a artei româneşti.
Instituţia de cultură constănţeană organizează numeroase expoziţii temporare din patrimoniul propriu (Muzeul din depozit, o manifestare anuală) sau din afară, ale unor etape, direcţii de evoluţie, personalităţi, tineri creatori pe cale de afirmare, artă românească, europeană şi universală, în organizare proprie sau colaborare cu alte instituţii prestigioase din ţară şi străinătate.

Piața Ovidiu
Previous
Next

Piața Ovidiu

Piața Ovidiu este cel mai reprezentativ loc din Constanța. Aceasta are în prezent aceeași configurare ca în anul 1921, atunci când a avut loc ultima sistematizare a orașului. Tot în același an, statuia lui Ovidius Publius Naso a fost amplasată în locul de astăzi, cu fața către mare.
Piața Ovidiu a luat ființă odată cu întemeierea Constanței moderne, după 1878. A dobândit acest nume în 1947, după ce fusese numită mai mult de jumătate de secol Piața Independenței – în amintirea luptelor care au redat Dobrogea Regatului României. Statuia din bronz a poetului Ovidiu a fost concepută de sculptorul italian Ettore Ferrari, fiind amplasată în 1887 pe un soclu de 4 metri și reprezentând cel mai vechi monument al pieței. Aici, în piață, se întâlneau locuitori de nații diferite, în cel mai vechi oraș din România.

Momentul ridicării statuii lui Ovidiu la Constanța a avut loc în data de 18 august 1887 și a strâns multe persoane importante ale României sfârșitului de secol XIX. La eveniment au participat Remus N. Opreanu, primul prefect al județului și cel care a avut inițiativa ridicării statuii, D.A. Sturdza, prim-ministrul României și ministru al Cultelor și Instrucțiunii Publice, primarul orașului Constanța, Mihail Koiciu, şi Parthenie, episcopul Dunării de Jos.
În anul 1940, statuia a fost reabilitată, adăugându-se pe soclu o inscripție realizată de sculptorul pietrar Antonio Rutta, cu versurile poetului dintr-un text inspirat din elegia „Dorinţele din urmă“ (Tristele III, 3, v. 73-76) – epitaful pe care Ovidiu și-ar fi dorit să-l aibă pe piatra lui funerară:
„Sub astă piatră zace Ovidiu, cântărețul
Iubirilor gingașe, răpus de-al său talent.
O, tu, ce treci pe-aice, dac-ai iubit vreodată,
Te roagă pentru dânsul: să-i fie somnul lin.”

CULTART PROJECT

Asociația CultArt
Drumul Taberei, nr. 39, sector 6
061359 București
C.U.I: 37617570
telefon: +40 728 30 06 00
email: contact@jazzup.ro

© Copyright 2021 - Asociatia Culturala Cultart