Front de Mer / Muzică clasică
Muzeul de Artă Constanța

26 August 2021, ora 19:00

Artiști

Eduard Zecheru
violoncel
Eliza Puchianu
pian
Sabin Laviniu Penea
vioară
Previous
Next

Program

Sabin Laviniu Penea (vioară)

Eliza Gabriela Puchianu (pian)

Eduard Zecheru (violoncel)

Muzică de la începutul secolului trecut, din întreaga lume, adusă printre exponatele Muzeului de Artă Constanța.

Biografie

Eduard Zecheru

Eduard Zecheru este fondatorul Cvartetului Renaissance și a avut reprezentații atât solo, cât și cu colegii săi, în toată Europa, în țări precum Germania, Olanda sau Elveția. Înainte de înființarea Renaissance Quartet, în anul 2002, Eduard Zecheru a făcut parte din Cvartetul Cantabile. În prezent este angajat al Orchestrei Naționale Radio și liderul partidei de violoncel al Cameratei Regale. Eduard Zecheru a mai cântat alături de Orchestra „I Sedici” din Germania, sub bagheta dirijorului Luigi Sagrestano (2005-2012), Filarmonica George Enescu din București și Orchestra de Cameră Radio. Eduard Zecheru a fost liderul partidei de violoncel a Orchestrei Universității Naționale de Muzică, iar de la absolvire a interpretat și alături de Filarmonica Giurgiu (angajat 2004 – 2006), Filarmonica Moldova, Orchestra „21st Century” dinLuzern, Elveția, Philarmonie der Nationen, dirijor Justus Franz (2007-2012) și Orchestra Fundației
Sergiu Celibidache. 

Timp de un an (2006) Eduard Zecheru a participat, alături de colegii săi, la cursurile de cvartet susținute de Prof. Bujor Prelipcean (Cvartetul Voces). Alte master-class-uri importante au urmat când Eduard a fost invitat să studieze sub îndrumarea lui Hatto Beyerle și Stephan Metz la Kerkrade, în Olanda. Stilul său de interpretare a fost de asemenea influențat de maestrul Marin Cazacu, celebrul Cvartet Artemis (Weikersheim. Germania – 2008, Reggio Emilia, Italia – 2009, Berlin, Germania – 2010), Martin Lovett (Cvartetul Amadeus), Hugh Maguire (Fundația Britten-Pierce, Aldeburgh, Anglia – 2009), Ralph Gothoni, Eugen Sârbu,
Jürgen Kussmaul (Heerlen, Olanda, 2007), Dan Prelipcean, Cvartetul Ad Libitum (Iași, România – 2006), Cvartetul Belcea (Tescani, România– 2010). De asemenea, a participat la cursuri de dirijat cu Jin Wang, Dumitru Goia, Christian Ehwald, Sigmund Thorp și Horia Andreescu, susținând ca dirijor concerte la pupitrul Orchestrei Universității Naționale de Muzică, al Cameratei Regale, al filarmonicii din Brașov și al Orchestrei Teatrului „Oleg Danovski” din Constanța.

Eliza Puchianu

Eliza Puchianu este o pianistă activă care concertează ca solistă și ca pianistă colaboratoare. De la apariția ca pianistă solistă la Museum of Fine Arts Boston, în cadrul stagiunii Sound Bites 2016, debutul său în Statele Unite ale Americii, Eliza Puchianu a concertat regulat pe scenele din Boston, fiind câștigătoarea unei burse integrale în cadrul festivalului de muzică de cameră Harvard Cultural Collaborative. În prezent se concentrează pe construirea unor repertorii pianistice mai puțin cunoscute, ocupându-se în special de creația muzicală a compozitoarelor din secolele XVIII, XIX și XX.

Concertele și recitalurile sale au purtat-o pe scene din Haga, Amsterdam, Varșovia, Bielsko, Paris, Veneția, Viena, Vilnius, Bratislava, Padova, Ulm, Traunstein și Las Palmas. Eliza a concertat ca solistă cu Orchestra Națională Radio și cu orchestra RIAMSO, pe scena National Concert Hall din Dublin și Castalia Hall din Kilkenny.  Câștigatoarea Yamaha Scholarship for Pianists în anul 2014, Eliza a absolvit Royal Irish Academy of Music în același an. Activitatea sa se extinde și în domeniul acompaniamentului, colaborând cu Wexford Opera Festival 2013, Opera Briefs 2013 și 2014, Edinburgh Festival 2011, Concursul Național George Enescu 2014, Jeunesses Musicales 2015 și Academia Sighișoara în 2016, 2017 și 2018, fiind selectată ca acompaniatoare a programului STEP de la Boston Symphony Hall. Din 2019 este profesor acompaniator asociat al Colegiului Național de Muzică George Enescu. 

Experiența sa pedagogică include poziții ca profesor la Leesson Park School of Music, Irlanda (2014-2016), Steinert M.& Sons Piano Academy, SUA (2018-2019) și apartenența în juriile concursurilor de pian Allegretto, Brownissimo și Lirika Piano Competition din București (2019, 2020, 2021). În prezent Eliza și-a extins activitatea pedagogică în mediul online, în cadrul organizației Musicians for the World (USA), colaborând cu numeroși elevi performanți din America de Sud. 

Sabin Laviniu Penea

Violonistul Sabin Laviniu Penea, născut în Tulcea, a început studiul viorii la 6 ani, la liceul local de artă, iar la vârsta de 15 ani s-a mutat în Bucuresti pentru a-și continua studiile. După absolvirea licenței și a primului masterat la Universitatea Națională de Muzică, sub îndrumarea violonistului Gabriel Croitoru, își continuă studiile în Graz, Austria, cu violonista Silvia Marcovici, și în Freiburg im Breisgau, Germania, sub îndrumarea violonistului Sebastian Hamann, unde a obținut și al doilea titlu de master în muzică.

Sabin este un artist cu o bogată carieră concertistică, răspândită pe trei continente, atât ca solist, cât și ca membru în ansambluri camerale sau orchestrale. A cântat alături de nume precum Mihaela Martin, Diana Ketler, Justus Grimm, Sharon Kamm, Alexander Sitkovetsky, Adrian

Brendel, Xiaoming Wang sau Frans Helmerson. De asemenea, a făcut parte din ansambluri ca Solartis Quartet (vioara 1), Young Famous Orchestra (concert-maestru) și ansamblul de muzică veche „Anton Pann Ensemble”, unde activează în continuare și alături de care tocmai a terminat înregistrarea celui de-al doilea album de studio, cu lucrări ale Prințului Dimitrie Cantemir, în premieră mondială.

Totodată, a activat în orchestre și ansambluri precum CHAARTS, Würth Philharmonie și Badische Staatstheater Karlsruhe, unde a ocupat poziția de asistent-șef vioara 2.

În paralel cu activitatea sa clasică, Sabin este un muzician curios și deschis, experiențele sale muzicale cuprinzând de la jazz (colaborând cu artiști precum Luiza Zan, Eduard Neumann, Mihai Iordache, Florin Răducanu, Arthur Balogh etc.) și muzica world (Vincent Segal, Derya Turkan, Emmanuel Hovhannisyan, Zhya Tabassian, Mahmoud Chouki) la trupe rock (Coma, Antract, Iris, Trupa Veche, Jurkak, Space Needle și nu în ultimul rând Timpuri Noi, unde a activat timp de 4 ani ca basist și  violonist) sau muzica electronică (Electric Brother, Blanilla, Glitch Mob, Kiko Navarro), în calitate de violonist solo, lider de ansamblu sau orchestrator.

În prezent Sabin locuiește în Freiburg in Breisgau, Germania, unde își continuă studiile muzicale, dar revine cu bucurie acasă, în orașul său de adopție, Constanța, unde s-au mutat părinții săi.

 

CULTART PROJECTS

DATE ASOCIATIA CULTART

Abonați-vă la newsletter JazzUP

Bucuresti, Str. Drumul Taberei nr. 39, cod postal 61359
CUI: 37617570

IBAN
RO05RZBR0000060019468979 Raiffaisen Bank, Agentia Pipera

OFFICE:
Bucuresti: Piata Charles de Gaulles 15, cod postal 011857
Constanta: Bulevardul Mamaia 158, etaj 7, cod postal 900534
Busteni: Strada Ana Ipatescu 12, corp A, etaj 3, cod postal
telefon: +40 728.300.600
email: contact@jazzup.ro

© Copyright 2021 - Asociatia Culturala Cultart