Bon Ton / Jazz Clasic
Faleza Cazino Constanța

27August 2021, ora 19:00

Artiști

Viorica Pintilie
voce
Cătălin Răducanu
pian
Michael Acker
contrabass
Sabin Laviniu Penea
vioară
Previous
Next

Program

VIORICA PINTILIE & FRIENDS

Viorica Pintilie (voce)

Cătălin Răducanu (pian)

Michael Acker (contrabass)

Sabin Laviniu Penea (vioară)

Early jazz, chansonettes, miresme și povești, la umbra bătrânului copac, lângă Cazino.

Biografie

Viorica Pintilie

O voce delicată și expresivă, cu accente grave și catifelate, Viorica Pintilie este pe scenă de la 15 ani, absolvind Școala de Muzică în Chișinău și un master în muzica jazz la Universitatea Națională de Muzică din București.

A trecut prin mai multe genuri muzicale până să ajungă la jazz, acesta fiind stilul în care se regăsește cel mai bine. Activitatea ei muzicală include Festivalul de Jazz de la Târgu Mureș (2013) și Sibiu Jazz Fest (2013). În februarie 2014 a fost invitată la Radio Târgu Mureș să susțină un concert live în cadrul stagiunii „Seri de jazz și muzică clasică”.

În octombrie 2015 a avut un recital la Iași, în cadrul festivalului The Gardener Jazz Festival. În mai 2016 a obținut Premiul Special al juriului la Sibiu Jazz Festival. A lăsat multe zâmbete pe chipurile celor care au fost la concertele ei atât în cluburile din București, cât și în Cluj, Sibiu, Târgu Mureș, dar și la Chișinău, în Bulgaria, Cehia și Portugalia.

Cu o intensă activitate concertistică, în diferite formule muzicale, Viorica Pintilie este o prezență care surprinde prin atitudinea pe care o are atunci când cânta și prin felul în care se transpune în muzică. Atmosfera care se creează la concerte ei este intimă și caldă, lăsând senzația că îți știe povestea și ți-o cântă. Printre colaborările ei întâlnim nume ca Sebastian Burneci, Liviu Negru, Alexandru Olteanu, Michael Acker, Tavi Scurtu, Paolo Profeti, Dan Nicolau, Ciprian Pop, Pedro Negrescu, Sorin Romanescu, Adrian Flautistu, Ciprian Parghel, Cătălin Milea sau Jimmy Cserkesz.

În 2014 și 2015 a colaborat pentru proiectul „Beatles’n’jazz” cu Cantaloop Band și Cornel Ilie, iar pentru „Elton John plays jazz” a experimentat o nouă colaborare cu grupul Cantaloop Band. În cadrul „Stagiunii de jazz” de la Teatrul Act, a fost invitată să facă parte de două ori  din concertul de muzică braziliană „Oceano”, alături de George Natsis, Vlad Popescu și Ciprian Pop.

În februarie 2017, Viorica Pintilie a lansat albumul de standarde de jazz „Stories of a Heart”, care reprezintă poveștile celor mai iubite cântece de jazz pe care le-a interpretat în aproape cinci ani de concerte. Artiștii care au contribuit la realizarea acestui album sunt: Adrian Flautistu (contrabas), Alexandru Olteanu (pian), Iulian Nicolau (baterie) și invitații Cătălin Milea (saxofon) și Gilberto Hortega.

În luna decembrie 2017 a lansat un nou album, printr-un concert extraordinar la Cinema PRO, de aceasta dată de Crăciun, cu cele mai îndrăgite melodii americane de sezon.  Albumul  se numește „Christmas time is here” și a fost înregistrat în studioul lui Victor Panfilov, iar vocea Vioricăi a fost acompaniată de un big band din care fac parte colegii care i-au fost alaturi și la primul album, un quartet de coarde și un grup de suflători. Surpriza albumului este un duet cu Virgil Iantu la piesa „Baby, it’s cold outside”.

Din dorința de a crea o tradiție a concertelor de Crăciun, în decembrie 2018 a susținut un nou concert de sezon, într-un decor de poveste și cu o distribuție muzicală de excepție, la Teatrul Național din București. În decembrie 2019 concertul de Crăciun a avut loc în decorul intim al sălii de la Teatrul Excelsior din București.

 

Cătălin Răducanu

Cătălin Răducanu a absolvit Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” din Bucureşti, secția Pian Principal, apoi a urmat studiile de licență și master la Universitatea Națională de Muzică din Capitală. A concertat atât în țară, cât și în străinătate – recitaluri solo, camerale și concerte cu orchestre simfonice. A susținut concerte la Ateneul Român, Sala Palatului, Ambasadele Belgiei, Franței, Italiei, Germaniei etc. Laureat de trei ori la Festivalul Muzicii Maghiare din București, a fost invitat să cânte în Ungaria, Italia și Franța. A cântat cu orchestra din Râmnicu Vâlcea și cu orchestra „Universitaria” a Conservatorului. A colaborat anul acesta cu Orchestra Română de Tineret, ca timbalist acompaniator, cu ocazia comemorării lui Constantin Brâncuși. Tot în acest an a fost unul dintre acompaniatorii oficiali ai Concursului Internațional George Enescu. În prezent este profesor acompaniator la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” și student doctorand la Universitatea Națională de Muzică din Bucureşti. 

Michael Acker

Michael Acker este unul dintre cei mai inventivi și activi muzicieni ai scenei românești de Jazz și Neo-Soul. A descoperit basul la vârsta de 17 ani, iar atracția pentru Funk s-a concretizat aproape imediat în linii și armonizări complexe, exprimate în primul rând prin activitatea sa vastă pe scenele mari ale țării. Tehnica lui s-a format și a evoluat într-un ritm alert de-a lungul anilor, muzica lui afirmându-se în multe direcții, de la Swing, pană la R’n’B și chiar House sau Afrobeat, cântată în cele mai diverse formule impreună cu muzicieni autohtoni și internaționali, pe scene din țară și străinătate, ieșind în evidență atât printr-o tehnică impresionantă, prin liniile de bas caracteristice, cât și prin balansul specific adus ansamblului și compozițiilor proprii.

În primăvara anului 2020 s-a mutat la Viena, unde și-a înființat prima trupă, în calitate de leader, numită „MiK Trio” și își continuă activitatea ca liber profesionist pe scena locală de Jazz și World music.

Sabin Laviniu Penea

Violonistul Sabin Laviniu Penea, născut în Tulcea, a început studiul viorii la 6 ani, la liceul local de artă, iar la vârsta de 15 ani s-a mutat în Bucuresti pentru a-și continua studiile. După absolvirea licenței și a primului masterat la Universitatea Națională de Muzică, sub îndrumarea violonistului Gabriel Croitoru, își continuă studiile în Graz, Austria, cu violonista Silvia Marcovici, și în Freiburg im Breisgau, Germania, sub îndrumarea violonistului Sebastian Hamann, unde a obținut și al doilea titlu de master în muzică.

Sabin este un artist cu o bogată carieră concertistică, răspândită pe trei continente, atât ca solist, cât și ca membru în ansambluri camerale sau orchestrale. A cântat alături de nume precum Mihaela Martin, Diana Ketler, Justus Grimm, Sharon Kamm, Alexander Sitkovetsky, Adrian

Brendel, Xiaoming Wang sau Frans Helmerson. De asemenea, a făcut parte din ansambluri ca Solartis Quartet (vioara 1), Young Famous Orchestra (concert-maestru) și ansamblul de muzică veche „Anton Pann Ensemble”, unde activează în continuare și alături de care tocmai a terminat înregistrarea celui de-al doilea album de studio, cu lucrări ale Prințului Dimitrie Cantemir, în premieră mondială.

Totodată, a activat în orchestre și ansambluri precum CHAARTS, Würth Philharmonie și Badische Staatstheater Karlsruhe, unde a ocupat poziția de asistent-șef vioara 2.

În paralel cu activitatea sa clasică, Sabin este un muzician curios și deschis, experiențele sale muzicale cuprinzând de la jazz (colaborând cu artiști precum Luiza Zan, Eduard Neumann, Mihai Iordache, Florin Răducanu, Arthur Balogh etc.) și muzica world (Vincent Segal, Derya Turkan, Emmanuel Hovhannisyan, Zhya Tabassian, Mahmoud Chouki) la trupe rock (Coma, Antract, Iris, Trupa Veche, Jurkak, Space Needle și nu în ultimul rând Timpuri Noi, unde a activat timp de 4 ani ca basist și  violonist) sau muzica electronică (Electric Brother, Blanilla, Glitch Mob, Kiko Navarro), în calitate de violonist solo, lider de ansamblu sau orchestrator.

În prezent Sabin locuiește în Freiburg in Breisgau, Germania, unde își continuă studiile muzicale, dar revine cu bucurie acasă, în orașul său de adopție, Constanța, unde s-au mutat părinții săi.

 

CULTART PROJECTS

DATE ASOCIATIA CULTART

Abonați-vă la newsletter JazzUP

Bucuresti, Str. Drumul Taberei nr. 39, cod postal 61359
CUI: 37617570

IBAN
RO05RZBR0000060019468979 Raiffaisen Bank, Agentia Pipera

OFFICE:
Bucuresti: Piata Charles de Gaulles 15, cod postal 011857
Constanta: Bulevardul Mamaia 158, etaj 7, cod postal 900534
Busteni: Strada Ana Ipatescu 12, corp A, etaj 3, cod postal
telefon: +40 728.300.600
email: contact@jazzup.ro

© Copyright 2021 - Asociatia Culturala Cultart